logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

V rámci programu jubilejního 25. ročníku Světového romského festivalu Khamoro se letos představí významný bosenský výtvarník Mersud Selman. „Dítě války“, jak sám o sobě tento mladý umělec říká, vyrůstal v chudé romské čtvrti. I právě proto jsou jeho obrazy a performance emočně velmi působivé a divákům se dostávají až na dřeň.

 

OTEVÍRACÍ DOBA / Galerie v přízemí Novoměstské radnice

út - ne 10 - 18 hodin 

mezi 12. - 13. hod 30 minut polední pauza.

 

VSTUPNÉ:

plné 50 Kč

snížené 20 Kč

rodinné 100 Kč

Vstup do Galerie v přízemí je z průjezdu z Vodičkovy ulice po dvou schůdcích. Pro vjezd a výjezd invalidního vozíku je možné si zapůjčit u ostrahy Novoměstské radnice ližiny /vstup do vrátnice z nádvoří vlevo/.

www.khamoro.cz 

www.slovo21.cz

 

Mersud Selman se narodil v Bosně a Hercegovině roku 1986. Po vysokoškolském studiu umění se přestěhoval do Budapešti a vstoupil do programu Roma English Language na CEU. V roce 2016 byla s velkým úspěchem na univerzitě uvedena výstava s názvem Ticho. Ve stejném roce získal v Budapešti i vysokoškolský diplom. Počínaje rokem 2017 začal Mersud dostávat pozvánky od měst po celé Evropě, aby vystavoval své práce. Měl výstavu v Miláně, Saraveju i v Berlíně. Mersud byl přitahován živostí Berlína a rozhodl se tam přistěhovat.

Selman je jedním z mála bosensko-hercegovských akademických malířů současné generace, a navíc se zcela vzdaluje tradičnímu designu a klasickému portrétování. Řada jeho portrétů jistě zaujímá zvláštní místo v dějinách umění. Právem se o Selmanovi tvrdí, že je to malíř, který zdokonalil techniku malby autoportrétů. Selman si neklade za cíl přenést na plátno objektivní realitu, ale podbarvit vlastní pocity a zprostředkovat na plátno subjektivní pohled na realitu. Umělec ve svých dílech hrdě vyjadřuje své identity romskou, bosenskou, homosexuální a uměleckou. Celou dekádu se Mersud Selman prostřednictvím svých autoportrétů objevuje ve všech druzích publikací, právě pro jeho jedinečnou techniku.

Výstava obsahuje 20 velkoformátových olejových maleb (portrétů) a video projekci s názvem Neplivej mi do tváře / Do not spit in my face, která obsahuje rozhovor autora s lidmi, kteří hrají významnou roli v jeho životě. 

Přínosem pro každého návštěvníka, a to i obyvatele Prahy 2, je setkání s dílem romského umělce, který si prožil válku, což je pro naši téměř meziválečnou generaci u nás nepředstavitelný otisk do duše. Výtvarníka, který si vybojovával svoji identitu i místo ve světě i přesto, že začínal v naprosto nelehkých podmínkách, ale díky svému talentu a odhodlanosti se stal významným umělcem, jehož proslavila především jeho technika portrétů. Umělce, který zasáhl svými díly několik evropských metropolí a teď může konečně zasáhnout laickou i odbornou společnost u nás v Praze.

 

Světový romský festival Khamoro je jedním z největších a nejuznávanějších profesionálních festivalů romské kultury a umění na celém světě a probíhá již od roku 1999 v Praze a letos proběhne jubilejní 25. ročník . Festival zahrnuje bohatý kulturní program, skládající se z hudební části (současná romská hudba, tradiční romská hudba, gypsy jazz, klasická hudba), doprovodného programu (divadelní představení, výstavy, literární čtení a vyprávění příběhů romských pamětníků a spisovatelů, dětský den, defilé centrem Prahy apod.), odborné části (konference, přednášky, školení, workshopy a další.

Festival Khamoro získal za rok 2019 – 2022 prestižní ocenění EFFE LABEL (Europe’s quality stamp for remarkable arts festivals), jako jeden ze 24 nejlepších evropských uměleckých festivalů.

Projekt je každoročně podporován Hlavním městem Praha, Ministerstvem kultury ČR a hlavním mediálním partnerem je Česká televize. 

 

 

(Ukázky tvorby Mersuda Selmana - zdroj archiv Mersud Selman https://mersudselman.com/ )





nahoru


logo Novoměstská radnice