logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

Středa 30. listopadu 2022 / začátek koncertu 20:00 hodin / Velký sál Novoměstské radnice

VSTUPNÉ:

Předprodej vstupenek v Prodejně U Džoudyho na stanici metra I. P. Pavlova a po internetu na adrese lenkahellerova@seznam.cz.
Do 28. listopadu 2022.
 
Cena vstupenek 450 Kč /  na místě, pokud ještě budou, 550 Kč
 

Podrobnosti: na www.smeykal.com

Kontakt: Ing. Jiří Heller  jiri@heller.cz 

 

Již patnácté předslunovratové setkání s příznivci didgeridoo a gongů Ondřeje Smeykala se koná ve středu 30. listopadu 2022 v Novoměstské radnici Praha na Karlově náměstí.

 

Skladatel a performer Ondřej Smeykal, absolvent pražské AVU, se již po více než tři dekády věnuje objevování lidového hudebního australského nástroje Didgeridoo.

Svým originálním pojetím hry Smeykal vytvořil z původně rituálního nástroje zdánlivě vícehlasý orchestr. Na svém kontě má stovky koncertů v České republice a v mnoha zemích Evropy a více než desítku osobních CD. Jeho svébytný soudobý styl sahá v moderním didgeridoo žánru od USA k Austrálii..

Jeho uměleckými partnery jsou např. herec Jaroslav Dušek, multimediální umělec Petr Nikl, spisovatel, kytarista a zpěvák Vladimír Václavek, bubeník Pavel Plánka, hráč na africkou harfu koru Jaroslav Mugrauer, německý spisovatel a dokumentarista Clemens Kuby, britský hudebník Jaz Coleman, hráč na obří gongy z Walesu Bear Love, navažský hráč na indiánské flétny Andrew Begay a desítky dalších.

 

Prožíváš koncerty v tomto předvánočním období, v tomto prostředí a dříve např. v sále Hlahol nebo v Betlémské kapli jako určitou rutinu nebo jako tví diváci, jako slavnost?

Život se odehrává v cyklech. Alespoň jej tak prožívám. Každý cyklus rád uzavírám a vítám nový. S koncem roku je to obdobné, ať už jej vnímáte astronomicky nebo kalendářně nebo nábožensky. S nastupující tmou rád zažíhám společně s přáteli na koncertech to světlo “vnitřní”.

Když se ohlédneš zpět tou řadou koncertů na závěr roku, na co nebo na koho vzpomínáš nejraději?

Toho by bylo mnoho, nač vzpomenout. Asi nejvíc na pomoc přátel během covidové “odstávky” kulturního života. Jsem rád, že se kulturní život dal opět do pohybu. Každá doba má své “rány”.

Nemyslím si, že kultura je nadstavba, ale nutná výživa pro hlubší životní souvislosti.

Abychom je zvládali a chápali.

Součástí tvých koncertů jsou hosté hudebníci, výstavy fotografií, nabídka tvých kreseb nebo nových CD. Na co se mohou příchozí posluchači těšit letos?

Uvidím ještě, co mne osloví, nechám si to zatím jako překvapení.

Každopádně prvním hostem mého večera, na kterého se moc těším, je kolega, vizuální umělec Milan Cais.

Milan Cais je zakladatelem kapely Tata Bojs, jejím frontmanem, bubeníkem a zpěvákem.
 
Dalším hostem bude Michael Delia, americký hráč na mbiru. Hudební nástroj pochází ze Zimbabwe.

Ocenění Ondřeje Smeykala v rámci amerického odborného webu.

Didgeridoo Players You Should Know (Top Ten)

https://www.didgeproject.com/artists/didgeridoo-players-you-should-know/

 

Didgeridoo je tradiční hudební nástroj australských původních obyvatel, tzv. Aboriginců a patří mezi typické symboly Austrálie. První zmínky o tomto nástroji sahají do doby před 40 000 lety. Australský domorodý nástroj didgeridoo zaznamenal v posledních desetiletí značný rozmach popularity. S ničím nezaměnitelný, podmanivý nástroj často nachází svou hudební příležitost jako exotický doprovodný nástroj v nejrůznějších žánrech a svým silným charismatem si získává srdce posluchačů celého světa. Didgeridoo tak dnes můžeme slyšet v celé plejádě variací, od rytmických nástrojů po symfonický orchestr.
 

Web: www.smeykal.com
Facebook: https://www.facebook.com/OndrejSmeykalOfficial/

 





nahoru


logo Novoměstská radnice