logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

Koncert pořádá P&J Music, s. r. o., je součástí koncertní série Jazz Meets World.

Shalosh (Izrael)

Gadi Stern - piano / David Michaeli - kontrabas / Matan Assayag -  bicí

Začátek: 19:30 h Velký sál

Vstupné: od 300 Kč

https://www.pjmusic-eshop.cz/jmw-2022/shalosh2022/ 

 

Shalosh (Izrael)

Izraelské klavírní trio Shalosh zve ke společnému hledání vnitřní rovnováhy

Na našich pódiích oblíbení Shalosh zahrají 6. června v prostorách pražské Novoměstské radnice. Konečně zúročí repertoár svého vynikajícího alba Broken Balance.

Původně měli Shalosh představit Broken Balance v Novoměstské radnici už v roce 2020, ze známých důvodů se ovšem publikum muselo těšit déle. (Koncert nakonec proběhl pouze streamovaně z Jazzklubu U Staré paní).

Nevadí, protože kvalitní repertoár nezestárl. Vlastně je dnes snad ještě aktuálnější. Vždyť například tématem jedné ze skladeb na albu Broken Balence, pohádkově pojmenované The Emperor’s New Clothes, je podle slov muzikantů „paranoia v myslích některých současných politických leaderů, kteří ztratili čest a veškerý smysl pro humanitu“. Smutně věštecká koncepce skladby, že?

Přesto se Shalosh snaží v aktuálním repertoáru především o pozitivní vyznění hudby. Ostatně sami inspiraci alba Broken Balance (Porušená rovnováha) popisují takto: „Život nikdy neprobíhá přímočaře. Náš svět je plný překvapení. Věci, které jsme znali odjakživa, se mohou změnit doslova před našima očima. Výzvou je zachovat vyrovnanost. Tak, aby naše životy zůstaly v rovnováze jak na osobní, tak i sociální a politické úrovni.“

Program koncertu zaručuje pro Shalosh typickou pestrost. Od něžných balad pro momenty dramatické a energické, při kterých jazzové pianové trio evokuje spíše nápřah rockové kapely. Ostatně skupina kromě vlastních, melodicky nápaditých a společně podepsaných kompozic neváhá hrát ani svéráznou úpravu skladby od grungeové legendy Nirvana nebo se nechat inspirovat Davidem Bowiem. Mezi vlivy, ze kterých čerpají, řadí členové Shalosh vedle jazzu a rocku i klasiku, elektroniku či hudební tradice africké a samozřejmě blízkovýchodní. Nemusíme se však bát nesourodosti. „Vždycky zůstaneme Shalosh, ať už swingujeme… nebo třeba hrajeme death metal. Sehraní jako jeden muž,“ směje se trojice hudebníků svorně.

Shalosh začali vystupovat už v nultých letech, pak ale cesty za zkušenou zavedly muzikanty do různých světových končin. Na pocit spřízněnosti však nezapomněli a v 2013 se dali znovu dohromady. Trio považují „nikoliv za kapelu, ale za životní poslání“. Od počátku také ctí rovnoprávnost všech členů, bez stanovené role leadera. Kritiku i fanoušky nadchli hned svým debutem The Bell Garden (2014), které izraelský deník Israel Hayom vyhlásil albem roku. Na prvotinu už stihli navázat dalšími třemi umělecky i posluchačsky úspěšnými tituly. „Jejich hudba je tak dokonalá, až to stačí, abyste se při ní zamysleli nad osudem,“ napsal o Shalosh obdivně prestižní americký server All About Jazz.

I když k jedné personální změně v minulosti došlo, konkrétně na postu kontrabasisty, Shalosh stále tvoří dlouholetí, dokonale sžití kamarádi, kteří se znají doslova od školy.  I v Praze zahraje trio v ustáleném obsazení Gadi Stern – piano, David Michaeli – kontrabas a Matan Assayag – bicí nástroje.

 





nahoru


logo Novoměstská radnice