logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

Koncert Kühnova smíšeného sboru s podtitulem Dialogues Chorales se koná 26. dubna 2022 v historickém Velkém sále Novoměstské radnice.

Začátek koncertu: 19:30 hod

Kühnův smíšený sbor navazuje na jedenáctiletou tradici vlastní koncertní série, v jehož počátku stojí dialog jako prostředek, který vzniká spojením kompoziční práce slova s hudbou.
Program tentokrát vychází z duchovní tématiky a představí díla tří skladatelských generací.

 

Vstupné dobrovolné

Rezervace vstupenek na emailu vstupenky@kuhnchoir.cz  

Podrobnosti: www.kuhnchoir.cz

Koncert se koná v rámci projektu Platform for singing  za finanční podpory Fondů EHP a Norska, Ministerstva kultury, Státního fondu kultury a Magistrátu hlavního města Prahy.

Slovo o koncertu:

Dubnový samostatný koncert uvede díla čtyř skladatelů, jejichž tvorba je odbornou i laickou veřejností pravidelně oceňována a kteří různou měrou obohatili sborovou literaturu o pozoruhodná díla. Prvním z nich je jeden z nejslavnějších žijících skladatelů klasické hudby Arvo Pärt (1935), uslyšíme výběr z jeho Berlínské mše pro smíšený sbor a smyčce. Autor se vyhýbá větším dramatickým plochám a koncentruje svoji pozornost na pocity intimity, klidu a vnitřní hloubky. Norský skladatel Knut Nystedt (1915–2014) je vůdčím představitelem norské hudby 20. století, jeho osmihlasé Veni, op. 81a, pro smíšený sbor a cappella je tektonicky pečlivě vystavěno, nabízí dialog mužských a ženských hlasů a spěje až do mohutného závěru. Velšan Paul Mealor (1975) je ověnčen celou řadou ocenění a patří mezi nejznámější a nejuváděnější světové skladatele, jeho hudba mimo jiné zněla na britské královské svatbě prince Williama a Catherine Middleton. Pražská premiéra Stabat Mater pro sólový soprán a smíšený sbor, zazní v autorem redukované verzi pro klavír a smyčce. Dílo je rozděleno do čtyř na sebe navazujících částí, které mají líčit, řečeno s autorem, „cestu z temnoty, zoufalství a útrap ke světlu, odpočinku a věčně trvajícímu míru“. Jediným českým skladatelem je tentokrát Ondřej Kukal (1964) jehož zhudebnění gregoriánského hymnu Veni creator spiritus pro smíšený sbor a cappella, op. 24 má instrumentální charakter a bude uvedeno a capella.

Program:
Arvo Pärt: Berlínská mše (výběr z díla) pro smíšený sbor a smyčce; Knut Nystedt: Veni, op. 81a pro smíšený sbor a cappella; Ondřej Kukal: Veni creator spiritus, op. 24 pro smíšený sbor; Paul Mealor: Stabat Mater pro smíšený sbor, sólo soprán, smyčce a klavír

Účinkující:

Kühnův smíšený sbor

Jaroslav Brych, sbormistr

Igor Karpilovskij, sbormistr

Kristýna Fílová, soprán

Jana Raiterová, klavír

Zemlinského kvarteto a hosté

 

Kühnův smíšený sbor patří do hudebního světa již 60 let. Vznikl v roce 1959 připojením mužských hlasů k původně ženskému komornímu sboru, který založil ještě během svých studií na AMU v roce 1958 Pavel Kühn (1938–2003). Navázal tak na práci svých rodičů, sbormistrů Markéty a Jana Kühnových. K prvnímu koncertu tehdy nového sboru napsal Bohuslav Martinů kantátu Mikeš z hor.

 

Kontakt: Kateřina Zelenková, e-mail: manazer@gmail.com, tel.: 608560040 / Kontakty - Kühnův smíšený sbor (kuhnchoir.cz)





nahoru


logo Novoměstská radnice