logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

Již po 46. představí veletrh české veřejnosti z řad milovníků umění kompletní nabídku starožitností v expozicích více než 50 obchodníků z celé republiky. Mimořádnou expozici budou tvořit ozvěny poslední světové výstavy EXPO, která se konala v Dubaji. Tu s tématem veletrhu pojí motiv šperků.

Na Novoměstské radnici se od čtvrtka 21. do neděle 24. dubna bude konat veletrh Antique. Víc než pět desítek starožitníků na něm představí to nejzajímavější ze své nabídky: od oblíbených šperků a bižuterie, přes sklo, porcelán a keramiku až po starožitný nábytek, textil, historické zbraně a staré bankovky a mince. Antique je tradičně největší a nejreprezentativnější přehlídkou starožitností v ČR.

Motto letošního jarního veletrhu zní „České poklady“.  

 

Otevírací doba / čt - ne

čt-so    10-19 hod

ne        10-17 hod

VSTUPNÉ: základní 120 Kč, pro studenty a důchodce 80 Kč 

Vystavovatelé se v jeho duchu zaměří především na ty oblasti, v nichž české umění dosáhlo výjimečných úspěchů a světového věhlasu: na českou výtvarnou modernu, české sklo, český granát a české šperkařství v epoše Art Deco,“ říká prezident Asociace starožitníků Jan Neumann.

České sklo zažilo několik historických vrcholů, například v období baroka, empíru a biedermeieru nebo secese; ke světové špičce však patří trvale. Zaslouženou pozornost historiků i sběratelů umění na mezinárodních aukcích budí také česká moderna ve výtvarném umění, reprezentovaná jmény jako František Kupka, Alfons Mucha, Josef Mánes, Toyen, Jindřich Štyrský, Emil Filla, Josef Čapek, Václav Špála. Bohatě zastoupené bude na veletrhu Antique jako obvykle i české šperkařství. Tentokrát lze očekávat, že vystavovatelé přivezou zejména šperky ve stylu Art Deco, které oslnily světovou veřejnost na slavné pařížské výstavě Exposition des Arts et Industries v roce 1925.

Jedním z neprodejných exponátů veletrhu bude rovněž další český „poklad“: kolekce šperků z českého granátu, která reprezentovala Českou republiku na Světové výstavě EXPO v Dubaji. Půjde tak o jedinečnou příležitost vidět na území ČR tuto kolekci granátových šperků z období biedermeieru či ve stylu tzv. „druhého baroka“.

České granáty jsou jedinými drahokamy, které se objevují v průběhu historie na venkovském i měšťanském oděvu, v císařských klenotech i na prstech prostých dívek, ve všech vrstvách českého obyvatelstva. Národní obrození prosadilo český granát za mineralogický symbol Čech a toto povědomí českého granátu jako našeho národního kamene, které má své kořeny v rudolfinské době a které přijal celý národ, je s ním spojeno až dodnes,“ říká viceprezidentka Asociace Simona Šustková.

Šperkům bude věnována i část doprovodného programu, Asociace starožitníků totiž na dobu konání veletrhu připravuje seminář o českém šperkařství. V rámci 46. veletrhu Antique ale nebude chybět ani tradiční bezplatná poradna a dojde také ke slavnostnímu vyřazení jubilejního 1000. absolventa Rudolfinské akademie, rekvalifikačního kurzu Asociace starožitníků, který je určen nejen obchodníkům s uměním a profesionálům z oblasti muzejnictví a galerií, ale i laické veřejnosti s hlubším zájmem o umění a dějiny umění.

 

Asociace starožitníků, z. s., sdružuje obchodníky se starožitnostmi, jejími členy se mohou stát také majitelé soukromých galerií, antikvariátů a uměleckých aukčních síní, soudní znalci či restaurátoři. Asociace usiluje o odborný rozvoj soukromého i veřejného sběratelství v České republice a profesionální podnikání v oblasti obchodu se starožitnostmi. Provozuje Rudolfinskou akademii, dvouletý rekvalifikační kurz, který poskytuje komplexní vzdělání v oblasti dějin umění a užitého umění. Každý půlrok asociace pořádá veletrh Antique, na němž starožitníci představují veřejnosti nejzajímavější exponáty ze své nabídky. Asociace je členem Mezinárodní konfederace obchodníků s uměleckými díly C.I.N.O.A.

Více informací na: www.asociace.com

 

Kontakt pro další informace:

Lukáš Novák, lukas.novak@litigocommunications.cz





nahoru


logo Novoměstská radnice