logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

Již po patnácté se setkají v centru Prahy příznivci kulturního a
duchovního odkazu Tibetu, aby společně oslavili Losar – tibetský Nový
rok.

Jednodenní multikulturní festival proběhne opět v historických
prostorách Novoměstské radnice.

Podle tibetského kalendáře má nastupující rok číslovku 2147 a z
hlediska východní astrologie je ve znamení kovové Myši.

Oslava začne ve 14 hodin.


Nabídne pestrý kulturní program pro širokou veřejnost všech věkových
kategorií, včetně rodin s dětmi.

Užijete si pohodovou festivalovou atmosféru a seznámíte se s
jedinečným kulturním a duchovním odkazem Tibetu.

VSTUPNÉ:
 
Místo vstupného se vybírá příspěvek 250 Kč na adopci tibetských dětí.

www.losar.cz

 

Tisková zpráva:

LETOŠNÍ OSLAVY LOSARU - TIBETSKÉHO NOVÉHO ROKU – V PRAZE BUDOU MÍT OPĚT BOHATÝ PROGRAM

 

  1. února 2020. Česká buddhistická scéna opět oslaví tibetský Nový rok velkým pražským festivalem. Na organizaci se společně podílí různé buddhistické skupiny a neziskové organizace spjaté s tibetskou kulturou. Tímto pospolitým rozměrem je Losar v Praze výjimečný. Zájemcům o tibetský buddhismus tak Losar nabízí jedinečnou příležitost, jak se seznámit s jeho různými podobami a školami.

 

Kromě toho všechny návštěvníky čeká poutavý kulturní program, který na oslavy tradičně přivádí širokou veřejnost. Touto otevřeností vůči nebuddhistickému publiku, jakož i rozsahem oslav, jsou pražské oslavy v Evropě ojedinělé.

 

Losar (tibetsky doslova Nový rok) se letos v Praze bude slavit v sobotu 29. února 2020, jako již tradičně v prostorách Novoměstské radnice. Program začíná již v 14 hodin a končí v pozdních nočních hodinách. Podrobný program akce najdete na www.losar.cz.

 

Kromě přiblížení a seznámení veřejnosti s tibetským buddhismem má festival také dobročinný charakter. Výtěžek z akce jde na podporu humanitárních a rozvojových projektů mezinárodní neziskové organizace ASIA Onlus pomáhající přímo v Tibetu a dalších oblastech. Díky projektu Adopce na dálku umožňujeme tibetským dětem získat základní vzdělání.

 

„Chystáme vystoupení výjimečných interpretů jako je mongolské uskupení Dundžingarav, taneční skupina Natya Anjali, kapely Létající koberec, DoobieUs, Něha, Moss Alba (projekt zpěvačky Antonie Nyass z Yellow Sisters) a další. Návštěvníci našeho multižánrového festivalu se ale mohou těšit na mnoho dalšího,“ říká koordinátor Losaru Michal Sodoma. „Nebudou chybět zajímavé workshopy, kde si návštěvníci pod vedením zkušených instruktorů mohou vyzkoušet meditační cvičení, tibetskou jógu pro děti i dospělé nebo tance Khaita. V rámci kinosálu bude možné shlédnout filmy o Tibetu a s duchovní tématikou. Udělat radost si pak účastníci mohou ve stáncích s nabídkou buddhistické literatury, ozdobných a rituálních předmětů, šperků a dalšího. Čeká nás i aukce obrazů a napínavá hra o ceny!“  

 

O organizátorech

Mezinárodní komunita dzogčhenu přizvalo k oslavám i další buddhistické skupiny a i tímto pospolitým rozměrem je Losar v Praze výjimečný. Pro zájemce o tibetský buddhismus tak Losar nabízí jedinečnou příležitost, jak se seznámit s jeho různými podobami a školami.

 

Mezinárodní komunita dzogčhenu sdružuje žáky celosvětově uznávaného tibetského mistra dzogčhenu Čhögjala Namkhai Norbua, který žil většinu svého života v Itálii a učil nauky dzogčhenu po celém světě. V České republice má komunita dzogčhenu přes 250 členů. Více informací na www.dzogchen.cz.

 

 

O Losaru

Losar se v Tibetu slavil již před příchodem buddhismu. Tradiční víra, v Tibetu stále silná, se obrací k přírodním elementům, místním duchům i ochráncům. Tibeťané jim nabízejí kouřové obětiny, provádějí očistné rituály a vyvěšují nové modlitební praporky. Do buddhistického rámce byly oslavy začleněny až později. V klášterech se vykonává zvláštní novoroční rituál - púdža – a předvádějí se posvátné tance. Původně se v Tibetu Losar slavil patnáct i více dní. V Indii se dnes slaví tři dny, v ostatních zemích světa obvykle den. V Praze se tibetský Nový rok slaví veřejně od roku 2003.

 

 

Výtěžek akce jde na podporu ASIA Onlus

ASIA Onlus usiluje od roku 1988 o zachování tradiční kultury etnických menšin především na území Tibetu, Číny, Mongolska, Indie a Nepálu. Podporuje obyvatele Tibetu formou rozvojových projektů jako je stavba nemocnic, škol, zavlažovacích systémů a vodovodů. Formou takzvané adopce na dálku také shromažďuje finanční prostředky na vzdělávání nejchudších tibetských dětí a uprchlíků. Od roku 1993 uskutečnila ASIA více než 150 projektů. ASIA spolupracuje se školami, univerzitami a místními činiteli při pořádání výstav a konferencí a má velký vliv na veřejné povědomí o situaci menšin na asijském kontinentu. ASIA Onlus sídlí stejně jako její zakladatel, profesor Čhögjal Namkhai Norbu, v Itálii. Další pobočky má v USA, Francii, Austrálii a Německu. Více na www.asia-ngo.org/en/.

 

 

Kontaktní osoba pro média:

Tereza Puldová, PR&events, 736 120 922, t.starkova@gmail.com





nahoru


logo Novoměstská radnice