logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

 Koncert, který se měl konat 6. 5. 2020 byl z důvodu koronavirové epidemie přeložen na 13. 10. 2020, ale i tento termín byl dne 8. 10. zrušen, o náhradním termínu budete včas informováni.

Podrobnosti na:  http://www.pjmusic-eshop.cz/kontakty/ 

_________________________________________________________________________________

 

Koncert pořádá P&J Music, s. r. o., je součástí koncertní série Jazz Meets World

 

Arkady Shilkloper -  lesní roh, alpský roh
Vadim Neselovskyi - piano

 

Začátek 19:30 h / Velký sál

Vstupné: od 250 Kč

http://www.pjmusic-eshop.cz/jmw-2020-2/arkady-shilkloper-vadim-neselovskyi-2/ 

Zatímco vrcholná politika Ruska a Ukrajiny v posledních letech oba národy rozděluje, společná vystoupení ruského hornisty Arkady Shilklopera a ukrajinského pianisty Vadima Neselovskeho posluchače spojují ve velkou obec nadšených obdivovatelů obou hudebníků.

Arkady Shilkloper je jazzmanem, jehož talent oceňuje mnoho posluchačů i kritiků. Narodil se v r. 1956 v Moskvě, hudbě se věnuje od šesti let. V letech 1967-1974 navštěvoval Vojenskou hudební školu v Moskvě a později hrál ve vojenském orchestru Sovětské armády. Od roku 1974 studoval hru na lesní roh na Státním hudebním institutu Gnessins a už v roce 1978 se stal členem orchestru moskevského Velkého divadla. Ve stejné době absolvoval kurzy jazzové improvizace. Mezi lety 1978 a 1989 je členem orchestru Velkého divadla a Moskevské filharmonie. S těmito tělesy procestoval mnoho zemí a měl tak možnost nasát muzikální vlivy různých částí světa.

Od roku 1990 se Shilkloper pustil do kariéry sólisty a člena několika známých komorních skupin, které se silně spoléhají na improvizaci.

První jazzová sestava, ve které hrál, bylo duo lesní roh – kontrabas s Michailem Karetnikovem a trio „Three O“ společně se Sergejem Letovem (saxofon, flétna) a Arkadijem Kiričenkem (tuba, vokál). Zásadní vliv na jeho další vývoj mělo ale setkání s klavíristou Michaelem Alperinem. Jako duo Shilkloper-Alperin vydali v roce 1989 u ECM první CD „Wave of Sorrow“. V pozdějších letech spolupracovali na řadě dalších projektů (CD „North Story“, „First Impression“, „Her first Dance“). V roce 1990 přibralo toto duo do své sestavy ještě klarinetistu Sergeje Starostina a vzniklo MOSCOW ART TRIO, soubor který v sobě spojoval prvky ruského folklóru, jazzu a vlastních improvizací. Toto trio se brzy po svém založení stalo populárním a velmi žádaným představitelem ruského ethno-jazzu. Několikrát vystupovali též v Čechách.

Arkadij Shilkloper rovněž spolupracoval s řadou světově proslulých jazzových formací a individualit (např. Rabih Abou-Khalilem, Jonem Christensenem, Bobem Stewartem, nebo kapelami jako Pago Libre Quartet, Vienna Art Orchestra, Mauve Trio – za album „Mauve“ získal v roce 2002 v Rakousku cenu „CD of the Year“). Od roku 1998 zařazuje do svých sólových vystoupení také netradiční nástroje, například alpský roh (CD „Pilatus“ 2000), didgeridoo či Wagnerovu tubu. Jako sólista se představil ve více než třiceti zemích světa. Navštívil celkem čtyřikrát (1992, 1993, 1997, 2007) kursy Hornclass a uspořádal v roce 2005 samostatný recitál v Rudolfinu.

Arkady Shilkloper v současné době žije v Berlíně. Jeho kalendář je doslova nabitý koncerty a mistrovskými kurzy po celém světě (bývá jich 100 ročně).

V posledních letech pravidelně vystupuje i s ukrajinským klavíristou Vadimem Neselovskym.

 

Ukrajinský klavírista a skladatel Vadim Neselovskyi (*1977) prošel klasickými konzervatořemi v rodné Oděse a v Německu. K jazzu se dostal v Německu a na Berklee College of Music. Učňovská léta trávil po celém světě jako člen kvintetu Next Generation mistra vibrafonisty Garyho Burtona.  Burton nazval Neselovského skutečným géniem a slovutný německý hudební časopis Chopinem jazzového klavíru.

Los Angeles Times obdivovaly jeho „mimořádné hraní” a New York Times jeho „dotek lehký jako pírko”. Neselovsky se stal nejmladším studentem přijatým na konzervatoř v Oděse, než se s rodinou v 17ti letech přestěhoval do Dortmundu. Tam pokračoval v klasické hře na klavír, zatímco po nocích hrál v jazzových klubech, než získal plné stipendium na Berklee College of Music.

Na Berklee hrál a komponoval pro propagační album produkované kytaristou Patem Methenym a tam ho objevil Gary Burton. V jeho kapele se sešel s vynikajícími muzikanty jako Julian Lage,  Luques Curtis a James Williams.  Jejich CD Next Generation vydané v r. 2005 pod zn. Concord, obsahuje několik Neselovskyho skladeb. V roce 2010 získal druhou cenu v mezinárodní jazzové klavírní soutěži Martial Solal v Paříži. V roce 2012 mu byl udělen prestižní MacDowell Fellowship. Neselovsky se stal profesorem jazzového klavíru na Berklee College of Music a v současné době vede kapelu Agricultural Dreams, jejíž podivné jméno připomíná nezávislé ruské rockové kapely sovětské éry, které obdivuje. V roce 2010 získal druhou cenu v mezinárodní jazzové klavírní soutěži Martial Solal v Paříži. V roce 2012 mu byl udělen prestižní MacDowell Fellowship.

Album Get Up and Go nahrané Vadim Neselovky triem, v němž účinkuje Ronen Itzik na bicí, Dan Loomis na kontrabas a jako speciální host zpěvák Sara Serpa, vyšlo v r. 2017. Bylo inspirováno politickým otřesem ve Vadimově rodné Ukrajině a v DownBeat  vydělalo vzácnou 4,5 hvězdičkovou recenzi.

V duu s hornistou Arkady Shilkloperem, nahrál již 3 desky. Oba muzikanti spolupracují osm let. V roce 2015 se představili na Jazzahead v Brémách. Jejich poslední album, které vyšlo v r. 2017 pod názvem Lustrum, bylo opět velmi pozitivně přijato.

"Jak se oba nástroje vzájemně prolínají, jak zobrazují různé, dokonce nádherně melancholické nálady a zároveň citlivě reagují na sebe - to je vysoká muzikálnost dvou silných osobností." Recklinghäuser Zeitung.

 https://www.highresaudio.com/en/video/arkady-shilkloper-vadim-neselovskyi-new-album-lustrum

 

13. 10. 2020 se od 21 hod. koná ve Velkém sále další koncert:

Emmet Cohen Trio (Spojené státy)

http://www.nrpraha.cz/program/1073/emmet-cohen-trio-spojene-staty/

 





nahoru


logo Novoměstská radnice