logo Novoměstská radnice facebook
logo Novoměstská radnice facebook

Program

Novoměstská radnice poskytuje své reprezentativní prostory ke konání kulturních a společenských akcí. Pravidelně se zúčastňuje zářijových Dnů evropského dědictví - European Heritage Days (EHD) a během nich se návštěvníci mohou zúčastnit různých akcí se zajímavou slevou či zcela zdarma. I letos nabídne zajímavý kulturní program.

Téma letošního ročníku:  Památky a vzdělávání

Historie Novoměstské radnice začala v roce 1348 po založení Nového Města pražského Karlem IV. a základy této pražské národní kulturní památky letos tedy oslavují 670 let. Patří k nejvýznamnějším gotickým stavbám v okolí a vstupní sloupová síň s klenbou Mázhaus patří k největším dochovaným nesakrálním prostorám vrcholné gotiky v Čechách. V dějinách města se radnice stala svědkem mnoha událostí, které zde zůstanou navždy otištěná. Odehrála se zde první i druhá pražská defenestrace, došlo tu k dramatickému požáru, bývala sídlem trestního a zemského soudu s věžením, na jejím nádvoří se konaly popravy. Je spojena se jménem Jana Sladkého - Koziny, legendárního loupežníka Václava Babinského, Aloise Rašína či Milady Horákové. V současné době slouží Novoměstská radnice jako multifunkční kulturní zařízení pořádající výstavy, koncerty, festivaly a další kulturní a společenské akce.

 

PROGRAM NOVOMĚSTSKÉ RADNICE BĚHEM EHD 2020:

Co během EHD 2020 můžete navštívit SE SLEVOU nebo ZDARMA:

  • VYHLÍDKOVÁ VĚŽ: vyhlídka z ochozu téměř 70 m vysoké věže dostavěné v roce 1456, kam vede 221 schodů (bez výtahu). Otevřeno DENNĚ 10.00 - 20.00 hod, vstupné - sleva: plné 40 Kč, snížené 25 Kč, rodinné 100 Kčwww.nrpraha.cz/vez/  
  • STÁLÁ EXPOZICE V BÝVALÉM BYTĚ VĚŽNÍKA: Historie Nového Města a Praha panoramatická. Stálou expozici tvoří kopie historických rytin z archivu Muzea hl. m. Prahy. Představuje i nejstarší pražská panoramata, která zachycují podobu Prahy z vyvýšených míst ohraničujících celou pražskou kotlinu. Otevírací doba a vstupné viz věž.
  • VÝSTAVA V GALERII VE VĚŽI: 5. setkání. Je to již popáté, co se ZUŠ Praha 7, Šimáčkova 16 potká s návštěvníky na Novoměstské radnici. Svá díla zde představí žáci výtvarného oboru školy. Základem výstavy jsou práce vytvořené v období posledních dvou let. Práce odráží výtvarné zkušenosti dětí různého věku.
    Otevírací doba a vstupné viz věž.
  • VÝSTAVA V GALERII V PŘÍZEMÍ: Nejen broučci Arch. Zdeňka Podhůrského. Výstava loutek k připomenutí výročí 100 let od narození Arch. Zdeňka Podhůrského, jednoho z našich největších loutkářů a výtvarníků, autora půvabných loutek k večerníčkům Broučci a dalších. Expozice je průřezem jeho téměř padesátileté samostatné tvorby, bude vystaveno přes 200 originálních, dřevěných loutek z jeho pozůstalosti, kresby a dokumentace. Součástí je i drobná interakce, kdy si děti na místě udělají loutku ze vstupenky, ke které dostanou u vstupu doplňky a podle video návodu si loutku sami vytvoří. Otevřeno DENNĚ 10:00 - 20:00 hod, vstupné - sleva: jednotné vstupné 20 Kč.
  • DĚTSKÉ PŘEDSTAVENÍ DNES PROVÁZÍ MINOR: Herci divadla Minor vás provedou historickými prostory radnice tak trochu jiným způsobem. Klasickou prohlídku ale rozhodně nečekejte! 12. a 13. 9. - 15:00 hod, vstupné - sleva: jednotné vstupné 100 Kč - informace na www.minor.cz 
  • MEZINÁRODNÍ SOCHAŘSKÝ FESTIVAL NA NÁDVOŘÍ: Sculpture Line 2020 / Alexandra Koláčková - Sedící postava. Jednou ze zajímavých zastávek sochařské linky 6. ročníku mezinárodního sochařského festivalu je Novoměstská radnice. Socha je zhotovena z vysokopálené šamotové hlíny. Prvotním impulzem vzniku této realizace byl záměr dotvořit intimní místo jedné soukromé zahrady posezením s plastikou. Vznikla tak lavička v podobě stylizované ženy, které se můžete uvelebit v náručí s knížkou, nebo usednout tváří v tvář blízké osobě v důvěrném hovoru. Otevřeno  DENNĚ 8:00 - 23:00 hod, zdarma / www.sculptureline.cz 
  • SOCHA NEPTUNA VE VSTUPNÍ SVATEBNÍ HALE V PŘÍZEMÍ: prohlídka sochy z jemného pískovce, kterou vytvořil v letech 1875 - 1877 sochař Bohuslav Schnirch na návrh architekta Jana Vorlíčka. Otevřeno út 15. 9. 14.00 – 16.00 hod, zdarma.
  • VÝSTAVA V POKLADNĚ VĚŽE: Stopy židovské přítomnosti v Praze 2. Putovní výstava představuje málo známou a opomíjenou kapitolu z historie Vinohrad a na Novoměstskou radnici se vrátila po sedmi letech. Židovská obec na pražských Vinohradech patřila k největším v Československu a je spojena s mnoha významnými a zajímavými osobnostmi. Autorem projektu, je dokumentarista Martin Šmok. Otevírací doba viz věžzdarma

 

UPOZORNĚNÍ: Do prostor Novoměstské radnice není bezbariérový přístup! Pouze na nádvoří.

Ve Věži a v Galerii v přízemí je mezi 12:00-13:00 hod 30 minut polední pauza.

 

A co můžete dále během EHD navštívit BEZ SLEVY:

 

 

Kontaktní osoba zodpovědná za otevření památky v době konání EHD: 

Václav Beznoska http://www.nrpraha.cz/kontakty/ 

Změny v programu vyhrazeny!

 

http://www.shscms.cz/ 

https://www.historickasidla.cz/cs/dny-evropskeho-dedictvi/ehd-2020/ 

 https://www.historickasidla.cz/dr-cs/912-vez-novomestske-radnice.html





nahoru


logo Novoměstská radnice